Уникална сърдечна операция направиха в столична болница
Уникална сърдечна операция направиха в столична болница / ThinkStock/Getty Images

Уникална сърдечна операция бе извършена в столичната университетска болница "Света Анна". Лекарите наричат своя пациент феномен.

Когато проф. Владимир Данов, началник на Клиниката по кардиохирургия, преглежда болния Мехмед, той установява, че пред него е не просто пациент, а медицинско чудо, за което повечето му колеги четат в учебниците.

Лекарите диагностират сърдечна аномалия при вече 71-годишния Мехмед, още когато той е в детска възраст. Впоследствие се установява увреждане и на трите клапи, като при едната се установява вроден порок. Поради изменения кръвоток през нея се стига до неколкоратното увеличение на белодробната артерия. В онези години лекарите му дават най-много 20 години живот, но Мехмед изумява всички, защото достига достолепна възраст. Дълголетието на такива пациенти се води медицински феномен.

„В ежедневната си дейност такива пациенти са застрашени, защото може да се получи разкъсване на белодробната артерия и внезапна смърт", коментира проф. Владимир Данов, който извършва операцията на своя пациент.

Мехмед претърпява 4-часова операция. Неговото сърце бе изключено от кръвообращението за 90 минути (кръвообращението е поето от машина сърце-бял дроб) и за това време бяха коригирани и трите увредени клапи и белодробната артерия беше реконструирана до нормални размери. Днес той вече е изписан напълно възстановен.

Проф. д-р Владимир Данов е един от малкото практикуващи хирурзи с професорска титла. Той е и най-младият професор в УМБАЛ „Св. Анна", а Клиниката по кардиохирургия е една от най-елитните в страната, отбелязват от болницата.