Учредяват Българска антикорупционна коалиция
Учредяват Българска антикорупционна коалиция / снимкa: Sofia Photo Agency

Неправителствени организации ще учредят в Пловдив Българска антикорупционна коалиция, която ще разследва и публикува всички злоупотреби и случаи на политическа корупция в особено големи размери. Това съобщи Христо Николов, директор на СНЦ "Зелени Балкани", цитиран от БТА.

Новата организация е приемник на изградената миналата година и по инициатива на "Зелени Балкани" антикорупционна мрежа, уточни Николов.

Акцент в разследването от страна на новата коалиция ще бъде "ограбването на държавния резерв, "златодобивните" концесии, замените и продажбите на безценица на земи и гори от държавния и общински горски фонд" и други. По думите на Христо Николов новата организация ще работи и за привличане на европейски и международни донори за финансиране на независими разследвания.

Учредителната конференция се финансира от ОЛАФ (Европейска дирекцията срещу измамите и корупцията). Гости на форума в Пловдив се очакват да бъдат президентът Желю Желев, Жералд Барне - служител в ОЛАФ, евродепутатът Йенс-Питер Бонде и други.