/ БГНЕС
Спешна държавна помощ за преодоляване на сериозните проблеми пред сектора в условията на коронакризата – за това настояха браншовите организации на българските туроператори и туристически агенции.

Туроператорската дейност е най-пострадалият сектор на икономиката в условията на безпрецедентната криза и единственият, който 7 месеца не е в състояние да работи. Причината – много затворени граници и уплашени хора. Въпреки това, в сектора все още няма фалити.

Българските туроператори са едни от малкото в Европа, които до момента не са получили нито един лев целева подкрепа, смятат от СТТА „Обединение бъдеще за туризма“, БАТТА – Асоциация на българските туроператори и туристически агенции, БАТА – Българска асоциация на туристическите агенции и Сдружение „Туризъм“.

От организациите обаче са категорични, че продължават да се борят за своето оцеляване, за запазването на работните места в бранша и на своя бизнес.

„Имайки предвиди какво се случва в останалите европейски страни, ние считаме, че може да се намери възможност туроператорите да излязат от тази ситуация коректно, а интересите на клиентите им да бъдат защитени“, смята Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори.

От своя страна председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Димитър Попов поиска по-добра обосновка на решенията за налагане на ограничителни мерки, които вземат здравните власти у нас.

Туроператорите настояват за спешна грантова програма, специално разработена в подкрепа на тяхната ликвидност, както и достъп до европейски средства. От бранша искат и спешна програма за целево кредитиране с участието на Българската банка за развитие и нейния принципал – Министерство на икономиката.

Фирмите апелират и за продължаване на програмата за субсидиране на чартиращите туроператори с по 35 евро на седалка, а през 2021 г. премахването на изискването за максимален брой седалки.

Браншовите организации се похвалиха и с добро взаимодействие с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.
БГНЕС