Тройната коалиция обсъжда доклада на Румен Петков
Тройната коалиция обсъжда доклада на Румен Петков / снимка: Sofia Photo Agency

Политическият съвет на управляващата коалиция се събира в резиденция „Лозенец”, за да обсъди доклада на вътрешния министър Румен Петков за ситуацията в МВР през последните 18 години и структурните промени в системата, които той предложи вече на соцръководството. Изявления за медиите не са предвидени. За първи път в заседанието на Политическия съвет на коалицията няма да участва лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който има ангажимент в Португалия.

Политическите ръководства на трите управляващи партии заедно с председателите на парламентарните групи в традиционен формат ще обсъдят доклада на Румен Петков на закрито за медиите заседание.

По неофициална информация на Дарик решения за министерски рокади на сбирката не се очакват. Още вчера от БСП заявиха, че се надяват и коалиционните им партньори НДСВ и ДПС да подкрепят предложенията на вътрешния министър за структурни промени в МВР, сред които изваждането на службите ДОТИ и ДОИ от системата на вътрешното министерство и обособяването им в отделна самостоятелна агенция за СРС-та.

По време на заседанието няма да бъдат обсъждани други теми, но се очаква да бъде набелязана общата коалиционна стратегия за предстоящите утре дебати по вота на недоверие, внесен от опозицията с мотива за обвързване на МВР с организираната престъпност.