Транспортират с хеликоптер спешни пациенти до болница
Транспортират с хеликоптер спешни пациенти до болница / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Транспортират с хеликоптер спешни пациенти до болница
74013
Транспортират с хеликоптер спешни пациенти до болница
  • Транспортират с хеликоптер спешни пациенти до болница

Пациенти от страната, които са в спешно състояние, ще могат да бъдат транспортирани до столичната болница „Лозенец" с помощта на хеликоптер.

Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов, по време на демонстрация на новата услуга.

Здравният министър в оставка Таня Андреева поясни, че медицинската услуга е резултат на проект на ресорното ведомство за развитие на спешната помощ. Договорът между министерството на здравеопазването и компанията „ Хели ер" е подписан до края на годината и е на стойност 20 хил. лева, като хеликоптерът ще използва 8 летателни часа, а фирмата дарява още 15 летателни часа.

При нужда пациенти от страната, които са в спешно състояние в резултат на катастрофа, на тежки изгаряния, инфаркт и друг инцидент, ще се транспортират до столичната болница "Лозенец" с хеликоптер. По думите на проф. Любомир Спасов медицинската услуга е европейска практика, която трябва да бъде развита и у нас.

„Това е нещо, което има бъдеще и което на територията на България е необходимост, която трябва да бъде реализирана. Знаете, че в Европа една от формите на оказване на спешна медицинска помощ е транспортиране на пациенти, които имат нужда от лечение в по-големи лечебни заведения", добави той.

Министър Андреева поясни, след преценка на състоянието на пациента, лекарите ще подават сигнал на специален телефон в болница „Лозенец,откъдето ще бъде изпратен хеликоптерът.

„Има специалисти-диспечери, както беше в спешната помощ преди телефон 112. Няма да можете вие да звъннете и да кажете: „Аз съм с изгаряне 50%, може ли да дойдете?". Това са диагнози, които се поставят все пак от специалисти", обясни Андреева.

Проектът е одобрен за изпълнение до края на тази година, като хеликоптерът ще може да бъде използван общо 23 летателни часа и засега само през деня.