Трансплантирани пациенти излязоха на протест
Трансплантирани пациенти излязоха на протест / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Трансплантирани пациенти излязоха на протест
71309
Трансплантирани пациенти излязоха на протест
  • Трансплантирани пациенти излязоха на протест

Петдесетина трансплантирани пациенти от цялата страна се събраха днес по обяд пред сградата на Здравното министерство в столицата, за да поискат оставката на ресорния министър д-р Таня Андреева.

Проявата бе провокирана от изказване на министъра, в което тя заявява, че пациентите с присаден орган не трябва да доплащат за животоподдържащите си лекарства.

Според протестиращите обаче това не е така и сумата, която трябва да заделят всеки месец, за да оцелеят, е в порядъка между 100 и 300 лева. В отговор от Здравното министерство увериха, че проблемът ще бъде решен от началото на следващия месец.

Няколко пациентски организации се обявиха срещу протеста, настоявайки трансплантираните да не насаждат паника, а да изчакат от ведомството да си свършат работата.

Причината, която налага доплащането на животоподдържащите лекарства от страна на пациентите, се крие в появата на по-евтините, генерични продукти на пазара. Когато се регистрират, Здравната каса започва да заплаща тях, защото по закон покрива най-евтините. Така, за да продължат да приемат лекарствата, които наистина помагат, пациентите са принудени да плащат, разказват Илко Цонев от Пазарджик и Господин Калоянов от Кърджали.

„Много от пациентите нямат възможност да си ги купуват и спират да ги пият. А това води до много лоши последици, затова се явихме пред министърката да покажем истината каква е", обясни пациент.

„Нас ни оперират специалисти и ни казват да приемаме определени продукти след трансплантацията. Обаче пристига фармацевтична компания и въвежда генерик, който уж бил еквивалент на оригиналния продукт. Но не е и настъпват алергични и стомашни реакции - въобще реакции на отхвърляне на органа. На месец трябва да плащам между 250 и 300 лв.", разказа друг от протестиращите.

Като решение на проблема пациентите предлагат лекарствата на трансплантираните да бъдат разделени в отделни групи, така че появата на едно евтино да не рефлектира върху начина, по който се покриват по-скъпите. „Това обаче няма как да се случи, тъй като законово не е регламентирано, посочи заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков:

„Как да ги отделим, специално всяка една компания производител в специално отделените групи да може да регистрира генерик?"

Заместник-министърът обаче обеща, че от 1-ви април две от необходимите лекарства за трансплантирани ще се поемат изцяло от Здравната каса, а третото засега ще се заплаща, но нямало да струва повече от 20 лева на опаковка.

„Никой не е направил безпринципно това нещо и понеже сме пазарна икономика, фирмите, които са направила препаратите, си променят цените и затова се получават такива аномалии", добави Пенков.

Пациентите обаче няма да се откажат, добавя Росица Марвора, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, която е и организатор на протеста:
„Сега ще внесем писмо до премиера Пламен Орешарски, с което продължаваме да искаме оставката на здравния министър Таня Андреева, защото видяхте, че никакво внимание не ни обърна, а и това, което каза, е лъжа".

От Българския съюз на трансплантираните в свое становище се обявиха срещу протестните действия, като уточниха, че протестът на пациентите днес не решава проблемите им, а ги задълбочава.

От организацията смятат, че управляващите са предприели необходимото за изваждането на евтините генерични лекарства за трансплантирани от списъка и процедурата по изтеглянето била тромава, поради което било недопустимо в този момент да се насажда паника.

Подобно е и становището на пациентски организации „Заедно с теб". Оттам пък призоваха пациентите за спокойствие, защото било въпрос на морал да изчакат Здравното министерство да се справи с проблема.