Тотю Младенов настоява минималната заплата да стане 270 лв.
Тотю Младенов настоява минималната заплата да стане 270 лв. / Sofia Photo Agency, архив
Тотю Младенов настоява минималната заплата да стане 270 лв.
32270
Тотю Младенов настоява минималната заплата да стане 270 лв.
  • Тотю Младенов настоява минималната заплата да стане 270 лв.

20 милиона лева повече приходи от осигурителни вноски за следващата година ще влязат в държавния бюджет, ако минималната работна заплата стане 270 лева. Сегашното й ниво от 240 лева не е променяно от две години. Предложението за увеличаването на минималната работна заплата ще бъде внесено за обсъждане следващата седмица в Съвета по икономическо развитие към Министерския съвет от социалния министър Тотю Младенов.

Ето какво каза за Дарик министър Младенов, запитан какъв ще е икономическият ефект, ако предложението за 270 лева минимална работна заплата бъде прието: „Ефектът ще бъде върху държавното обществено осигуряване, ще има около 20 милиона лева повече приходи за следващата година от осигурителни вноски както за държавното обществено осигуряване, така и за здравното осигуряване. За сметка на това и за бюджета ще има разходи - някъде около 25 милиона. Увеличаването на разходите заради увеличаването на минималната работна заплата за държавния бюджет ще бъдат 25 милиона лева, а допълнителните приходите в осигурителните системи ще бъдат също около 20 милиона лева, така че въпросът с минималната работна заплата е икономически и затова трябва да се разгледа от Съвета за икономическо развитие. Догодина се очаква икономически ръст и затова е хубаво Съветът по икономическо развитие към Министерски съвет да се произнесе по този въпрос".

Министър Младенов каза още, че от другата седмица започват преговорите за минималните осигурителни прагове между синдикатите и работодателите в Министерството на труда и социалната политика. „Аз мисля, че трябва да се гледа компромисно на нещата с минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове. Аз съм длъжен да дам това предложение за увеличаване на минималната заплата, а какво ще бъде вече решението, зависи от Съвета по икономическо развитие към Министерски съвет и в Националния съвет за тристранно сътрудничество", добави социалният министър.

На въпрос какво е становището на министър Дянков по този въпрос, Тотю Младенов отговори: „Ние го обсъждахме, когато разглеждахме бюджета на социалното министерство и аз предложих два варианта на този въпрос, и от Министерството на финансите казаха, че въпросът е отворен".