Талев или стихове на Ботев и Яворов за кандидат-студенти в СУ
Талев или стихове на Ботев и Яворов за кандидат-студенти в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Кандидат-студентите на днешния предварителен изпит по български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски” избират да пишат между две теми, съобщиха от висшето училище. Първата от тях е „История и избор в романа „Железният светилник” на Димитър Талев” и е изтеглена от кандидат-студента Габриел Балабанов от София.

Кандидатите, избрали втората изпитна тема, трябва да съпоставят цитати от стихове на Христо Ботев и на Пейо Яворов, и да осмислят заложените в тях проблеми. Цитатът „Баща и сестра и братя мили аз да прегърна искам без злоба” е от стихотворението на Ботев „Майце си”, а вторият цитат - „... Нямам братец, ни сестрица, братец да ме хвали, а сестра да жали...” е от „Хайдушки песни” на Пейо Яворов. Тази тема е изтеглена от кандидат-студентката Елиза Танева от София.

Изпитът продължава четири астрономически часа и за него желание за участие са заявили 1650 кандидат-студенти.

Днес се провеждат още два предварителни изпита - по теология и по биология. Устният изпит по теология е от 11.00 ч. в Богословския факултет на Софийския университет. Изпитът е върху предварително обявени теми, за които има препоръчана литература. Десет кандидат-студенти са заявили участие за този изпит.

903-ма пък са кандидатите за изпита по биология, който е с начало 14.00 ч. в Ректората на СУ. Той включва тест с 30 задачи върху учебния материал по биология за осми, девети и десети клас, както и тема от материала за девети или десети клас. В темата трябва да са обобщени биологичните знания, включени в повече от един въпрос от изпитната програмата, посочват от университета.