Създават Разузнавателен борд към Съвета за сигурност
Създават Разузнавателен борд към Съвета за сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Създават Разузнавателен борд към Съвета за сигурност
71418
Създават Разузнавателен борд към Съвета за сигурност
  • Създават Разузнавателен борд към Съвета за сигурност

Разузнавателен борд към Съвета за сигурност на Министерския съвет ще бъде създаден. Това стана ясно по време на парламентарния контрол от обясненията на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

„Според проектозакона бордът ще работи в рамите на Съвета по сигурността, а правилата за дейността му ще се регламентират с вътрешни правила на Съвета. Той предвижда членове на борда да бъдат секретарят на Съвета по сигурността, главният секретар на МВР, ръководителите на службите от разузнавателна общност - Национална разузнавателна служба, служба „Военна информация" към Министерството на отбраната и Държавна агенция „Национална сигурност", както и директорът на Националната служба за охрана", обясни Йовчев.

По думите му според проектозакона при необходимост в работата на борда ще могат да бъдат привличани висши ръководни служители от МВР, външно министерство, Държавна агенция „Технически операции", Агенция „Митници" и служба „Военна полиция".

От парламентарната трибуна вътрешният министър увери, че предлаганата рамка за координация и взаимодействие в националната разузнавателна общност напълно отговаря на съвременните тенденции и интеграционните подходи, прилагани в страните партньори на България със сериозни разузнавателни способности.