Съмняват се за втори смъртен случай от свински грип в Разградско
Съмняват се за втори смъртен случай от свински грип в Разградско / снимка: Reuters

17-годишно момче е починало в разградската болница в понеделник. След аутопсия, извършена в лечебното заведение, е установено, че причината за смъртта на момчето е пневмония от грипен произход с белодробен излив. Има съмнения, че заболяването е предизвикано от новия грипен вирус А(H1N1). Починалият пациент е от село Езерче, от социално слабо семейство с 4 деца.

Очаква се днес да пристигнат пробите от Националната референтна лаборатория. Ако те са положителни, това ще е вторият смъртен случай от свински грип в региона. Първият починал бе 26-годишен младеж от село Студенец.

Нови три случая на свински грип са регистрирани във Варна. Наличието на новия грипен вирус А (H1N1) e доказано при 22-годишна жена и баща и син на 43 и 15 г., съобщи за Дарик д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център „Св. Климентина", в чиято вирусологична лаборатория се правят изследвания за грип.

Болните са с типичните за заболяването оплаквания - висока температура, изпотяване, болки в гърдите и ставите, отделяне на секрети, кашлица и кихане. Така общият брой на болните от свински грип във Варна достигна 24 души. 14 от тях са потвърдени от Национална референтна лаборатория, съобщиха от РИОКОЗ-Варна. Останалите 7 са установени в лабораторията на ДКЦ „Св. Климентина" през последните 10 дни, откакто започнаха изследванията там.

През вирусологичната лаборатория са преминали над 50 човека. Комбинирани тестове за грип тип "А" и "Б" има. Утре се очаква нова партида, уточни д-р Иванов.

ДКЦ „Св. Климентина", бившата Градска болница, единствена сред общинските здравни заведения за доболнична помощ във Варна прави тестове за наличие на грипния щам A(H1N1).

Други новини от Варна