Съдът отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев
Съдът отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев / снимка: БГНЕС
Съдът отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев
76737
Съдът отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев
  • Съдът отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Софийският градски съд отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Сред основните мотиви за решението е, че ако продължи да заема поста си в централната банка, той може да окаже натиск над подчинените си, които са свидетели, а той е един от обвиняемите по делото за източването на Корпоративна търговска банка.

По време на днешното заседание стана ясно още, че на Гунев е повдигнато второ обвинение - за престъпление по служба.

Новото обвинение срещу Цветан Гунев е заради негова заповед, с която е позволил увеличение на капитала на КТБ с 35 млн. евро. Прокуратурата го е обвинила на 25 ноември, което е само ден след като той се върна на поста си в БНБ, след като изтече продължителният му отпуск.

За разлика от първия път, когато и СГС и САС приеха, че по делото няма никакви данни, че Гунев може да се опита да повлияе на свидетели, днес прокуратурата успя да убеди съда в обратното.

Един от аргументите на обвинението е, че само по себе си връщането на Гунев на работа сега трябва да се счита за недобросъвестно поведение. Наблюдаващият прокурор Иван Гешев представи по време на заседанието разпитите на трима служители на БНБ и изложи тезата си, че с връщането си на поста Гунев има всички възможности, ако реши, да повлияе на подчинените си и по този начин да възпрепятства разследването.

Обвинителят заяви още, че разполага с доказателства, че през октомври, чрез електронно съобщение Гунев е оказал натиск върху служители на БНБ да му отчетат свършеното в негово отсъствие, дори цитира електронно съобщение, което гласяло „Пишете си докладите, защото после ще пишете повече".

Адвокатът на Гунев Трендафил Трендафилов пък заяви, че темата за КТБ е отвъд правомощията на централната банка и в тази връзка Гунев няма какво да стори.

Решението на градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред САС на 11 декември.