/ БГНЕС
Съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд осъди България в Страсбург. По нейно желание обаче обезщетение не й е присъдено. Страната ни е осъдена от Европейския съд по правата на човека за нарушаване правото на свободно изразяване, става известно от прессъобщение на съдa.

Според ЕСПЧ обаче България не е нарушила спрямо Тодорова чл. 6 от Конвенцията за правата на човека, правото на справедлив процес.

Съдът в Страсбург счита, че въпреки данните за нарушения на професионалните задължения от страна на съдия Тодорова, санкциите срещу нея са били обвързани с публичните й изявления. Според съда тези санкции биха имали "смразяващ ефект" върху свободата на изразяване на Тодорова и тази на всички членове на националната съдебна система относно действията на ВСС и по въпроси за независимостта на съдебната власт.

Според ЕСПЧ съдебните власти в България не са успели да мотивират достатъчно своите санкционни решения спрямо Тодорова и да обяснят защо санкциите са били необходими и пропорционални на нарушенията. Съдът в Страсбург посочва, че дисциплинарното производство срещу Тодорова и наложените й санкции е представлявало намеса в упражняването на нейното право на свобода на изразяване.

Мирослава Тодорова реши да търси правата си в Страсбург във връзка със събития отпреди близо 10 години, когато тя е председател на Съюза на съдиите в България /ССБ/. Тогава организацията публично критикува процедурата по назначаване на председател на ВАС, както и тази за избор на председател на Софийския градски съд, за когото се казва, че е близък до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

След това, през 2011 г. ВСС започва дисциплинарна проверка на Тодорова, която открива, че магистратът има забавени присъди по 57 дела, заради което й намалява заплатата с 15 процента за две години с решение от 2012 г. Малко по-късно ВСС гласува да освободи от длъжност съдия Тодорова заради значително забавяне на три дела и за това, че е дала инструкции да се въведат грешни данни в електронния регистър на съда. ВАС обаче я връща на работа, след като тя обжалва уволнението си. През 2014 г. ВСС все пак решава да понижи съдия Тодорова на длъжност в Софийския районен съд за две години.

Пред съда в Страсбург Тодорова посочва, че дисциплинарните санкции и публичността на случая са накърнили правото й на личен живот и репутацията й. Според Тодорова дисциплинарните производства срещу нея са били "маскирано наказание за публично изразените й виждания, критикуващи работата на ВСС".
БТА