Свлачище затрупа животни в свищовско село
Свлачище затрупа животни в свищовско село / netinfo

Над 400 кубика земна маса се свлече в свищовското село Царевец. Пострадали хора няма, но под пръстта все още има затрупани животни.

Инцидентът е станал снощи около 20.30ч. на ул. „Деветнайста”, от която се е откъснала земна маса. Образувала се е пропаст с размер от над 100 кв.м., а дълбочината й варира между 2 и 4 метра.

Очевидци на инцидента разказаха, че чули силен шум и грохот, къщите и прозорците се разтресли и помислили, че има земетресение.

При срутването е пропаднал около 60 квадрата навес към къща. Свляклата се земната маса е затиснала селскостопански постройки, в които е имало животни. Някои от тях са спасени, но по-голямата част са останали под пръстта.

Все още не са установени причините, предизвикали срутването, но според жители на селото най-вероятно става дума за подпочвени води. Кметът на с.Царевец Генчо Генчев обясни, че още снощи е било спряно водоподаването, на място веднага е пристигнал началникът на свищовската пожарната и района е бил обезопасен със сигнални ленти. Живеещите наблизо са били предупредени за потенциалната заплаха от повторно свличане на земна маса и срутване на постройки.

Тази сутрин на мястото на инцидента оглед са извършили ресорният зам.-кмет Мария Дочева и началникът на “Гражданска защита” Виктор Тонков. Предстои да бъде направен протокол с констатациите по случая, който ще бъде изпратен до комисията по бедствия и аварии.