Свинаров: Да се разсекретява при ясен регламент
Свинаров: Да се разсекретява при ясен регламент / netinfo

Разсекретяване на архивите на МВР трябва да има, но при ясен регламент къде преминават разсекретените документи и как се оповестяват. Това каза Николай Свинаров, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която обсъди и темата за досиетата. Свинаров допълни, че разсекретяването трябва да е в съответствие със закона за защита на личните данни.

Николай Свинаров съобщи, че в срок от 7 дни членовете на комисията трябва да предложат как да се процедира по въпроса, необходими ли са нормативни промени, дали трябва да се създаде отделен орган, който да оповестява разсекретените документи.

Комисията отхвърли искането на журналиста Георги Коритаров да бъде изслушан от депутатите за агентурното си минало. Според Свинаров това би означавало да се изслушват занапред всички поискали, а на принципа за равнопоставеност би трябвало да се даде право на изслушване и на всички жертви на доноси.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков каза, че разсекретяването не може да спре. Процесът според него обаче е много закъснял. Може би забавянето умишлено е направено при 4-годишното управление на СДС, каза Петков. Той допълни, че депутати предложили отварянето на досиетата да спре, и намекна, че настояването е дошло от десните членове на комисията. Йордан Бакалов от ОДС каза, че няма такова нещо и това е поредната лъжа на министъра, което може да се докаже със стенограмата от заседанието.

Началникът на националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров апелира към политиците и държавниците да подходят към темата за досиетата внимателно и със сериозни гаранции за неувреждане на националните интереси и сигурност. Той подчерта, че няма закон, който да позволява разсекретяване на документи от разузнаването.

Ген. Киров каза още, че в службата имат сигнали за интерес към България от служби от Близкия Изток, осъществяващ се под формата на инвестиции и различни проекти.