Студът по Северното Черноморие се е усещал като -38 градуса
Студът по Северното Черноморие се е усещал като -38 градуса / DarikNews.bg, Варна

Температурата по Северното Черноморие преди седмица се е усещала като -38 градуса по Целзий. Това показват изчисленията на индекса на студа, който комбинира регистрираните минимална температура на въздуха и максималната скорост на вятъра. Именно техните стойности на 26-и януари дават основание за този извод, направен от специалистите на Общоуниверситетската лаборатория по нови енергийни източници на Техническия университет във Варна.

На 26 януари 2012 г. времето над страната се промени. В резултат на преминаването на средиземноморски циклон над Гърция, Егейско море и западна Турция и влиянието на мощен антициклон над Европейска Русия над Балканския полуостров нахлу студен арктичен въздух. Синоптичната обстановка е характерна за района на Балканския полуостров през зимата.

Температурите на въздуха във Варна, регистрирани в синоптичната станция към Националния институт по метеорология и хидрология, спаднаха от 6-7 градуса до минус 9 градуса. В края на миналата седмица и началото на настоящата бе регистрирано още едно спадане до минус 10-12 градуса. Регистрираните минимални температури бяха -11,6 и -11,8 градуса. На 30 януари бе подобрен досегашният рекорд за минимална температура на този ден от -11.1 градуса на -11.8 градуса.

В резултат на комбинираното влияние на средиземноморския циклон и гребена от високо налягане в системата на антициклона над западната акватория на Черно море и източна България задуха силен североизточен вятър. На 26 януари средните скорости на вятъра в синоптичната станция бяха 18 m/s, а поривите достигнаха 24 m/s. Вълнението на морето във Варненския залив бе 4 бала, а край Шабла достигна до 5 бала. Регистрираните скорости на вятъра в учебния полигон на университета бяха в граници от 22 m/s на 10 метра височина до 28 m/s на 34 m. Стойностите между двете станции са синхронни и разликите са в резултат на различното им разположение и влияние на околната среда, но са в допустимите граници.

Паднаха повсеместни валежи от дъжд, който премина в сняг при спадането на температурите. Поради силния вятър височината на снежната покривка бе малка, но количеството по Черноморието бе 15-25 mm, а във Варна 46.2 mm, което е 25 процента над месечната норма.

Стойностите на атмосферното налягане се повишиха и във Варна на 28 януари то бе 1029,2 hPa или 1034,5 hPa, приведено към морско ниво при норма от 1018.6 hPa за месеца. В центъра на антициклона над Финландия атмосферното достигна до 1060.9 hPa. Най-високата измерена стойност на интензитета на слънчевата радиация бе 455,2 W/m2.

Други новини от Варна