/ БГНЕС, архив
Строителният бранш излиза на протест с 1000 машини
99960
Строителният бранш излиза на протест с 1000 машини
  • Строителният бранш излиза на протест с 1000 машини
Строителният бранш излиза на мирен протест с 1000 машини в сряда - 12 декември, съобщи председателят на Камарата на строителите Илиян Терзиев на пресконференция.

Техниката ще бъде разположена на бул. "Цариградско шосе" от района на Окръжна болница към изхода на столицата. Машините ще бъдат без вериги и няма да пречат на движението, посочи той.
 
В 9.30 ч. в Народното събрание ще бъде внесена подписка в подкрепа на строителните компании. След това документът, зад който са застанали близо 53 000 души, ще бъде внесен и в Министерски съвет и в Президентството.
 
С протеста строителният бранш изразява недоволството си от обвиненията за високи цени и безобразно качество, за корупционни практики и отклоняване на средства, изтъкна Илиян Терзиев. "Притеснение сме, че това едва ли е случайно. Много е вероятно целта на тези атаки да бъде дискредитиране, или дори ликвидиране, на български компании преди предстоящия старт на големи проекти по европейки програми. И по този начин да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор", заяви той.
 
"Обезпокоени сме от безотговорното говорене. За нас то е национално предателство, защото може да доведе до спиране на еврофондовете в България. А фондовете осигуряват над 80% от заетостта в сектор строителство", поясни още Илиян Терзиев. "Притеснението на камарата е какво ще стане с хилядите строители и семействата им, ако останат без работа", алармира той.
 
От бранша настояват за подобряване на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП), да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Друго искане е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която са били заети над 1000 фирми със 70 000 работници.