Стотици пред парламента поискаха равни права на пушачи и непушачи
Стотици пред парламента поискаха равни права на пушачи и непушачи / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Стотици пред парламента настояват за равни права на пушачи и непушачи
61014
Стотици пред парламента настояват за равни права на пушачи и непушачи
  • Стотици пред парламента настояват за равни права на пушачи и непушачи

Стотици граждани излязоха на протест пред парламента с искане за равни права на пушачи и непушачи. Под мотото „Не разделяйте нацията, разделете помещенията” граждани от цялата страната изказаха несъгласието си със законодателните промени, които налагат тотална забрана за пушене на закрито. Организатор на протеста е новосъздадената Национална асоциация на свободните - Свободен избор (НАС).

Протестиращите пред парламента цитираха данни на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, според които от октомври до декември миналата година над 30 000 служители в сектора са останали без работа. Веселин, който е сервитьор в Монтана, призна, че и колегите му, и заплатата му са намалели след въвеждането на забраната за пушене на закрито с 60-70%.

„Това е абсолютна глупост. Или да го направят отново с разделение на зали за пушачи и непушачи, или забраната да се отмени”, коментира той.

„Промяната в закона е лицемерна”, заяви за пореден път председателят на Националната асоциация на свободните Андрей Слабаков. „Аман от закони, които работят или за група хора, или са неприложими, или са някакви смешни, безсмислени неща. Първият човек, който е искал да въведе забрана на пушенето, е Адолф Хитлер. С това ли се сравняваме”, обърна се Слабаков.

Ако депутатите не се съгласят с исканията да отпадне забраната, ще има още протести, обявиха от НАС.

Стотици пред парламента поискаха равни права на пушачи и непушачи
netinfo

Въвеждането на забраната за тютюнопушенето стана повод известни личности от българския обществен и културен живот да учредят Националната асоциация на свободните - Свободен избор (НАС), която има за цел да работи против законите, които не работят в полза на българските граждани, небалансирани са и са в полза на двама или трима души. Режисьорът Андрей Слабаков е председател на асоциацията. В организацията вземат участие едни от най-видните български обществени личности, неправителствени организации и граждани, които практикуват свободни професии.

Стотици пред парламента поискаха равни права на пушачи и непушачи
netinfo