Стартира нова информационна система за студентските общежития
Стартира нова информационна система за студентските общежития / снимкa: Sofia Photo Agency

Стартът на нова информационна система, която съдържа данни за състоянието на студентските общежития и техните обитатели даде просветния министър Даниел Вълчев. Така всички общежития в цялата страна ще бъдат включени в единен регистър, като до него достъп освен ректорските ръководства и МОН ще има и МВР.

 

Системата вече е внедрена в 28 студентски общежития, предстои това да стане в още 136 блока в цялата страна, обясни Орлин Кузов от дирекция „Информационни и комуникационни технологии”. „Постоянно можем да правим всякакви справки – от това кой къде е настанен, до това дали си е платил сметката и колко дни му остават до излизане от общежитието”, каза той. По думите му това ще даде прозрачност за това как се дават стаи и как се настаняват студенти.

 

На въпрос кога ще бъде установено, колко от живеещите в общежитията не са студенти министърът на образованието Даниел Вълчев каза: „До края на месец март тя ще бъде внедрена във всички висши училища. Там, където има такива нарушения, ще бъдат предприети съответните действия по отстраняването им”.

 

Просветното министерство вече е раздало на висшите училища за нуждите на системата повече от 200 компютри, а внедряването на информационния софтуер в един блок струва около 1000 лева.

 

Даниел Вълчев обясни още, че по данни на МОН 37 000 квадратни метра в Студентски град метра са отдадени под наем, като в образователни имоти има само две дискотеки. Тепърва ДНСК ще проверява дали всичките 289 търговски обекта се използват по предназначение или не.