Станишев обсъди с мнозинството приоритетните закони
Станишев обсъди с мнозинството приоритетните закони / netinfo

На този етап няма причина за безпокойство от ритъма на законодателната програма на Народното събрание, нито опасност работата на парламента да бъде повод за негативни оценки към страната ни. Това каза министърът по европейските въпроси Меглена Кунева на среща с ръководствата на парламентарните групи на управляващото мнозинство.

В срещата, която продължи близо два часа, участва министър-председателят Сергей Станишев и министърът на правосъдието Георги Петканов. Срещите в този формат щели да продължат до края на септември, за да се уточняват приоритетните проекти, които ще влизат в програмата на депутатите.

Утре Народното събрание ще започне гласуването на промените в Закона за публичния регистър, а следващата седмица се очаква окончателното приемане и на промените в Закона за политическите партии. Мерките за по-голяма прозрачност е онова, което министърът по европейските въпроси очаква да бъде отчетено от експертите по течащата в момента у нас партньорска проверка. „Много ми се иска в тази проверка да бъде отчетено колко много е направено по отношение на прозрачността”, коментира Меглена Кунева. И допълни: „Всеки ще се замисли, ако знае, че имуществото му ще е публично и че ако не декларира срещите си, ще възникне въпроса какво крие.”

От ръководствата на групите на мнозинството са се ангажирали за бързо приемане на поправките в Наказателния кодекс и на новия Граждански процесуален кодекс, с което ще приключи гласуването на новото процесуално законодателство у нас. Министърът по европейските въпроси съобщи, че ще настоява да има вътрешен мониторинг върху приложението на новия ГПК и АПК /Административно процесуален кодекс/.

На срещата не е обсъждана евентуалната четвърта промяна в Конституцията, но министър Кунева коментира, че очаква процедурата по промените да стартира до средата на септември, като това ще позволи те да бъдат отчетени във финалния доклад на европейската комисия.