Станишев: Не може да има политически чадъри над когото и да било
Станишев: Не може да има политически чадъри над когото и да било / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
„В България не може да има политически чадъри над когото и да било” - това каза премиерът Сергей Станишев след срещата си с главния прокурор Борис Велчев по повод скандала, заради който в отпуск излязоха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директорът на Националното следствие Ангел Александров.

Според премиера разследванията ще се правят по прозрачен начин, на базата на факти и без политическа намеса.

Сергей Станишев допълни, че е освободил от длъжност заместник-министрите Корнелия Нинова и Делян Пеевски заради сериозните обвинения, които е имало към тях. Според Станишев през последните 17 години много хора са използвали стари контакти и е имало неформални кръгове за влияние и шантаж, като допълни, че се надява много от тези неща да излязат наяве по време на разследванията.

От своя страна главният прокурор Борис Велчев съобщи, че в понеделник заедно с вътрешния министър Румен Петков ще изпратят писмо до Европейската комисия, с което да поканят представители у нас да наблюдават развитието на проверката на прокуратурата по скандала, както и делото”Топлофикация”.

Борис Велчев заяви, че е решен да приключи двете проверки около скандала честно и истината да излезе на яве. Според главния прокурор ще има развитие по случая в следващите две–три седмици.