/ ThinkStock/Getty Images
Правителството на България започва да формира ефективна политика по доходите на педагогическите специалисти, в резултат на която през последната година са увеличени заплатите на работещите в системата.

Средното увеличение на работната заплата на учителите след последния анекс от края на миналата година е с 18,4% по данни на Министерството на образованието и науката (МОН). Увеличени са и някои от допълнителните плащания, които от години не бяха индексирани, съобщават от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател Юлиян Петров.

По сигнали, пристигащи в Синдиката "Образование", някои от образователните институции няма да могат да извършат традиционното допълнително плащане за 24 майПри последните увеличения на заплатите на работещите в отрасъла "Просвета" не бяха увеличени средствата за материална издръжка и капиталови разходи на образователните институции, което принуди много директори да намалят драстично или да спрат традиционните от 1998 г. три плащания към българските учители.

 
iStock/Getty Images

Затова от Синдиката "Образование" предлагат на правителството да увеличат средствата за отрасъла до 6% от БВП, за да се обезпечат образователните политики, заложени в новия училищен закон.

 
iStock/Getty Images

"Тревога буди и статистиката, че 10% от работещите учители се назначават на срочни трудови договори за една година, което ги приравнява на сезонни работници", заявяват от синдиката.

И посочват, че наред с борбата за по-достойно заплащане на учителския труд и издигане статута на професията, Синдикатът "Образование" оценява усилията на българския учител и за осми пореден път ще връчи наградата "Учител на годината - Стоян Михайловски". Най-високият приз се присъжда за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело.

Церемонията ще е на 24 май от 14.00 ч. в централата на КТ "Подкрепа".
БТА