Социални трапезарии ще хранят 10 000 нуждаещи се
Социални трапезарии ще хранят 10 000 нуждаещи се / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Социални трапезарии ще хранят 10 000 нуждаещи се
33173
Социални трапезарии ще хранят 10 000 нуждаещи се
  • Социални трапезарии ще хранят 10 000 нуждаещи се

От днес близо 10 000 социално слаби граждани получават топъл обяд в социалните трапезарии, разкрити в цялата страна по проект на социалното министерство с подкрепата на институт „Отворено общество".

Финансирането до края на година се осигурява от „Отворено общество", а за първите и последните три месеца на 2011-та година парите ще се предоставят от държавния бюджет, обясни министър Тотю Младенов, който откри социалната услуга в столичния район „Слатина". В София ще работят шест трапезарии, в които ще се хранят над 600 души.

През всеки делничен ден хората могат да получат топъл обяд със супа и основно ястие в една от всичките 135 трапезарии у нас. Министър Тотю Младенов припомни идеята за стартиране на тази услуга. „Аз мисля, че това, което направихме миналата година, и прекратихме някои идиотски програми, които дразнеха хората като пенсионери на море, създадохме възможност на хората, които са крайно нуждаещи се, им е осигурен топъл обяд. Мисля, че по този начин помагаме най-добре на хората", обясни той. 

Сред ползвателите на услугата имаше само доволни хора. „Храната е много хубава. Обикновено има една супа и е разнообразна, различна всеки ден", разказаха хората.