/ ThinkStock/Getty Images
Смъртността от болести на кръвообращението у нас се оказа 3 пъти по-висока, отколкото средноевропейската. Ако у нас от заболявания на сърдечно-съдовата система умират 1131 души на всеки 100 000, то в Европа тази цифра е сведена до 374.
 
На фона на това, за последните 10 години спестените средства от разходите за лекарства за високо кръвно налягане са едва 10 млн. лв. Информацията оповестиха икономисти по повод непрекъснатото увеличение на разходите за медикаменти на Националната здравноосигурителна каса.

Лекарствата у нас са най-добрите в Европа
 
„Спрели сме се на органите на кръвообращението, защото сме избрали групата на сартаните, които са лекарства, които лекуват артериална хипертония, защото това е и една от причините България да е на първо място в Европа най-много смъртни случаи от болести на органите на кръвообращението. Ако поставим това на европейския контекст България е на първо място по смъртност на болести с 1131 човека на 100 000 души население. За сравнение средната европейска смъртност на 100 000 души за същата година е 374. Тоест при нас три пъти повече хора умират от болести на органите на кръвообращението“, коментира здравният икономист Аркади Шарков.

От НЗОК гарантират, че нито един пациент няма да остане без лечение
 
Като причина за случващото се той посочи от една страна начина на живот, от друга страна - здравната система, и достъпа до лекарства. „Закупените количества растат с всяка следваща година и през 2016 г. са 16.5 пъти повече в сравнение с 2005 г. Ръстът в търсенето не оказва влияние върху разхода за НЗОК, което през 2016 г. е около 2.4 пъти по-висок в сравнение с 2005 г. Все повече потребители се насочват съм по-евтините лекарства“, допълни той.
 
„Колко са спестените пари дотук? За периода 2005-2016 г. максималният размер на спестени средства, около 18% от разходите на НЗОК за реимбурсиране на лекарства от групата на сартаните, което е около 10 млн. лева “, каза още Шарков.