Служителите в администрациите ще работят по осем часа на ден
Служителите в администрациите ще работят по осем часа на ден / снимка: Sofia Photo Agency
Звената за обслужване на гражданите в държавните и общинските администрации ще работят два часа повече, ако след края на работното им време има още клиенти. Това предвиждат промени в Наредбата за административното обслужване. Според министъра на държавната администрация Николай Василев измененията ще влязат в сила от края на месеца.

Допълненията в наредбата предвиждат дължината на работното време в звената за административно обслужване да не е по-малка от осем часа. Приемното време на администрацията може да не съвпада с работното, уточни Василев. Така например, гражданите могат да бъдат обслужвани от 12 до 20 часа, ако това е по-удобно за тях.

„Звената за административно обслужване трябва да работят поне 40 часа седмично според тази наредба, но кои 40 часа, нека те да си решат. Ако магазините работят от 9 до 5 ч, аз цял живот няма да мога да отида в този магазин. Ако обаче работи до 12 ч, всички ще си пазаруваме спокойно”, коментира Василев.

Ако в края на работното време в звената има опашка, а гражданите са влезли преди края на приемното време, административните служители са длъжни да обслужат клиентите, като обаче удължат работния си ден с не повече от 2 часа, каза министърът: „Държавната администрация трябва да прилича повече на частния сектор и да се нагажда според нуждите на хората, а не хората да се нагаждат според нейните нужди”. Василев очаква с промените администрацията да стане по-организирана, а опашките да намалеят.