/ БГНЕС
Върховният касационен съд /ВКС/ постанови своето определение номер 221, което е във връзка със заведеното от сектата "Шри Чинмой център" съдебно дело срещу светата ни Църква и срещу една православна християнка, която разобличи вредността на учението им. Делото бе за "дискриминация" по признак "убеждения". С определението си ВКС остави без разглеждане касационната жалба на сектантското неоиндуистко сдружение, което в хода на цялото съдопроизводство от 2008 г. насам, бе представлявано пред всички съдебни инстанции от юристи на Българския Хелзинкски комитет, съобщиха от Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

В съобщението от БПЦ се уточнява, че "по този начин влезе в сила второинстанционното решение по делото на Софийския градски съд, с което всички искове на сектата и на двама от членовете й бяха отхвърлени". Тази съдебна битка продължи 12 години и "в този сблъсък за правдата и за действителната свобода на съвестта и словото, българската съдебна система показа удивителна смелост, правдивост и зрялост, като защити истината и присъщото на всяко вероизповедание и на неговите представители право, открито да изповядват своята вяра", посочват от БПЦ.

"В случая българските съдии неподкупно отстояват неотнимаемото право на Българската православна църква - Българска патриаршия, и на нейните членове да изразяват своята богословска позиция и загриженост за духовното здраве на подрастващите поколения и обществото ни, като цяло, които са обект на псевдодуховни атаки от страна на мимикриращи религиозни общности, като "Шри Чинмой център", се посочва в съобщението. В него се казва още, че такива съвременни култове некоректно и непрозрачно се опитват да пропагандират своите религиозни убеждения и практики зад маската на концерти, семинари, спортни "походи на мира" и други събития, по време на които всъщност извършват нерегламентирана от държавата религиозна пропаганда, тъй като не са регистрирани по Закона за вероизповеданията, а по други закони /или пък нямат никаква съдебна регистрация у нас/. "Така например, "Шри Чинмой център" често организира концерти в София и в други населени места в България, на които хората биват канени да чуят екзотични индийски инструменти и лекции, а всъщност стават съпричастни на молитви, мантри и химни, в които се възхваляват езически индуистки божества. ШЧЦ подобно на много други секти, предлага минути за "тишина, медитация, релаксация и себепознание", а фактически пропагандира култ към своя основател - гуруто Шри Чинмой. С това се отнема правото за информиран избор на посетителите на подобни прояви, тъй като повечето от тях не подозират в какво им предстои да бъдат въвлечени.
Именно тази некоректна страна в религиозната дейност на сектите и техните лъжеучения са обект на осветляване от действащия при храма "Св. св. Кирил и Методий" в София Център за религиозни изследвания и консултации /ЦРИК/. Точно заради тази дейност на ЦРИК и на неговия директор д-р Десислава Панайотова сектантите, подкрепени от Хелзинкския комитет, предприеха посочените съдебни действия с цел да стопират превантивната и духовно-просветна мисия на Българската православна църква сред нашия народ", се казва в съобщението за съдебния спор.

От БПЦ информират, че "Шри Чинмой център" в цял свят е считан от експертите в областта на религиознанието и сектознанието за опасен култ, а редица международни конференции са го включили в списъците с религиозни общности, които притежават признаци на секти от тоталитарен и деструктивен тип.