Славчо Кържев дава обяснение пред съда
Славчо Кържев дава обяснение пред съда / БГНЕС

Бившият районен прокурор на София Славчо Кържев дава обяснения пред Софийски градски съд. Той е обвинен в длъжностно престъпление - в качеството си на районен прокурор е иззел функциите на съда, решавайки граждански дела.

Според обвинението от 1 април до 9 юни 2004 г. Славчо Кържев е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела, припомня БГНЕС. Кържев се опитал да убеди ищеца Георги Любенов Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на "Вектор АВ" ООД - Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта той е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и е водил с него разговор, при което го уговарял и склонявал да се откаже изцяло или да намали размера на исканата от него обща сума по делата в размер на 31 154,56 лева.

Освен това прокуратурата обвинява Кържев за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Велков Петров да върне на Петър Данчев Милев - обвиняем по досъдебно производство, лека "Опел Вектра", който бил предмет на спор за собственост.