/ iStock
Цената на водата за потребителите в цялата страна трябва да е единна, а инвестициите в сектора да са ангажимент на държавата.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния форум "За достойно заплащане на труда и устойчиво бъдеще на отрасъл ВиК в България".

Омбудсманът: Водата поскъпва средно с 15% от Нова година, на места увеличението стига 80%

По думите на Димитров не може да се очаква, че през цената на водата водоснабдителните и канализационните оператори ще могат да правят инвестиции. "Има европейски фондове, проекти и програми, републикански бюджет, но инвестициите трябва да са ангажимент на собственика – държавата и общините, а не на потребителите", посочи Димитров.

"Крайно време е да се отговори дали страната ни има нужда от единно управление на водите", каза още Димитров и припомни, че в момента водите се управляват от много различни законови регламенти и структури на изпълнителната власт – МРРБ, МОСВ, МЗХ. По думите му един от най-големите въпроси е дали да се пристъпи към единен механизъм, с който „върви“ и механизмът на регулацията. Ако се пристъпи към единно управление на водите, се предполага друг механизъм на регулация, тъй като сегашният има редица недъзи, посочи още той.

С над 20% увеличават цените на ВиК услугите в шест области

Хората, работещи в системата на „ВиК“, трябва да получават по-високи възнаграждения, тъй като сега те са една трета под средната заплата за страната, допълни Димитров. През тези години на политически турбуленции честите смени на модели и липсата на готовност за каквото и да било решение доведоха до изключително тежко състояние на целия „ВиК“ сектор, допълни Димитров.
БТА