/ БГНЕС
Симулация на катастрофа и пожар затварят тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ от 09:00 до 15:00 ч. днес. Автомобилите ще преминават двупосочно в тръбата за София.
 
В съвместното учение на български институции, участват доброволци, както и швейцарски експерти по кризисни ситуации в тунели.
 
Инцидент между лека кола и товарен автомобил, последван от пожар на около 200 метра от изхода на тунел „Ечемишка” в посока Варна - това е ситуацията, която се пресъздава днес в пътното съоръжение на магистрала „Хемус”.
 
Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници. 
 
В съвместното учение на МВР, АПИ, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст и доброволци участват и швейцарски експерти по кризисните ситуации в тунели.          
 
Ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението, управление на светофарната уредба, вентилационната система. Очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.
 
Целта на симулацията е да се подобри готовността за действие на Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.
 
Тръбата за Варна на тунел „Ечемишка” на АМ „Хемус” ще бъде затворена от 09:00 до 15:00 ч. днес, а автомобилите ще преминават двупосочно в тръбата за София.