Ще отнемат гласовете на партия, търгувала вота?
Ще отнемат гласовете на партия, търгувала вота? / netinfo

Да се отнемат гласовете на партия, която е уличена в купуване на гласове. Това предложи депутатът от ДПС Четин Казак при обсъждането в парламента на проект на декларация, осъждаща нападението над областния координатор на „Атака” Огнян Тетимов. Депутатите единодушно подкрепиха документа.

Според Четин Казак явлението „купуване на гласове” се е превърнало от проблематично в емблематично за българския политически живот. По думите му, той води до изкривяване на изборните резултати и физическа саморазправа. Казак призова всички политически сили да покажат силна нетърпимост към тази агресия. "Агресивното говорене, което се наложи в политическия живот от една политическа сила, поощрява без съмнение онези субекти, склонни към физическо насилие", коментира депутатът от ДПС.

Казак се обяви за мерки спрямо купуването на цели партии, за този нов феномен, проявил се и на вота в Петрич, алармира и Любен Дилов-син от ОДС. Той предупреди, че има и парламентарно представени сили, които продават своите регистри. "Получава се уникално явление като ромски махали, които се влюбват в единен светъл идеал на комунизма, а на следващите избори в съвсем друг такъв единен и светъл идеал", каза Любен Дилов-син.

С уговорката, че ще подкрепи декларацията, Петър Берон, който е независим народен представител, каза, че не вижда разлика между нападнатия областен координатор на „Атака” и бития лекар от ботевградската болница. Той призова да не се обсъждат само на думи подобни посегателства. "Дали някакви мутри ще счупят кокалите на един ватман или на един депутат няма никакво значение, това е посегателство върху български гражданин, означава, че тези типове не дават пет пари за никаква власт", коментира Петър Берон.

Социалдемократът Николай Камов се обяви за радикална промяна чрез въвеждане на задължително гласуване.

Има огромна разлика между индивидуалната храброст и колективната наглост – пазете се от второто, обърна се към колегите си от „Атака” Станимир Илчев от НДСВ. Той декларира подкрепа за документа и посочи, че вместо да патрулират, органите на реда, обикновено преживят поредния дюнер в кварталното кафене или разговарят с частни лица. Илчев заяви, че секторът за сигурност е длъжник на обществото.

Преди началото на дискусията по документа вътрешният министър Михаил Миков съобщи, че МВР е задържало един от заподозрените за побоя над Огнян Тетимов, а другият още се издирва.