Шигео Кацу: Привилегия е да бъдем партньори на България
Шигео Кацу: Привилегия е да бъдем партньори на България / netinfo

За Световната банка е привилегия да работи с България като страна-член на Европейския съюз, да бъде неин партньор и да подпомага усилията й за сближаване с Общността. Това подчерта пред министър-председателя Сергей Станишев вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Шигео Кацу.

Визитата му у нас е по покана на премиера за участие в Десетата среща на Международния управителен комитет на Десетилетието на ромското включване 2005-2015 година, съобщи правителствената информационна служба.

Партньорството ни със Световната банка се основава не само на кредитната програма, но и на предоставянето на аналитична дейност, която е изключително полезна и навременна за нас, изтъкна премиерът Станишев.

Аналитичната подкрепа на Световната банка е свързана с предоставянето на информация за най-успешните международни практики и техническа помощ за формиране на политики, базирани на резултатите. Предстои организиране на работна среща за формиране на подобни успешни практики в сектор здравеопазване.

През първата година от изпълнението на Стратегията за партньорство между България и Световната банка, утвърдена през юни миналата година, са реализирани всички предвидени индикативни дейности по програмата. Договорени са два инвестиционни заема и първата от предвидените три структурни операции за развитие на политиките в социалния сектор.

По-рано министрите на финансите Пламен Орешарски и на труда и социалната политика Емилия Масларова подписаха с вицепрезидента на Световната банка Шигео Кацу споразумение за допълнително финансиране по проекта за социални инвестиции и насърчаване на заетостта. Стойността му е 15 млн. евро.