Шефът на ГДБОП разкри подробности за цигарените цехове в Испания
Шефът на ГДБОП разкри подробности за цигарените цехове в Испания / БГНЕС, архив

Tри нелегални фабрики за производство на цигари бяха разбити по време на съвместна операция между българските и испанските служби. Стойността на произведените контрабандни цигари и на техниката, с която са били оборудвани трите фабрики, възлиза на над 8 милиона евро, заяви пред медиите в Мадрид директорът на Националната полиция на Испания Игнасио Косидо.

В Испания задържаха 20 българи, замесени в контрабанда на цигари

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък уточни, че информация за групата е събирана в продължение на една година.

Информацията по случая, върху която родни антимафиоти са работели от месец август миналата година, е била, че български граждани пристигат в Испания, за да работят в една от фабриките за контрабандни цигари, обясни Ивайло Спиридонов:

"Това, което установиха колегите, е, че най-модерната фабрика, която е от трите, се намира на територията на Толедо. Тази, която е в Саламанка, е била в процес на настройка и подготовка на самата техника на производство на цигари. Фабриката в Толедо е с чисто нови машини. Това говори, че вероятно от другата фабрика се е финансирало оборудването на тази. Най-много работници бяха намерени именно в тази фабрика", заяви Спиридонов.

Цигари за милиони евро открити в българските нелегални фабрики в Испания

По думите на Ивайло Спиридонов работниците във въпросната фабрика в Толедо не са напускали сградата, където се е извършвало производството, а са живеели там с ограничен контакт с външния свят. Цехът, освен модерно оборудван, е бил и напълно звукоизолиран, обясни още Спиридонов.

При съвместната акция на българските и испанските служби са били задържани общо 22 души. От тях 20 са български граждани, всички с опит в производството на цигари.