СЕМ гласуване
СЕМ гласуване / БГНЕС
Всички петима членове на медийния регулатор гласуваха "за" предсрочното прекратяване на мандата му
Съветът за електронни медии /СЕМ/ освободи предсрочно от поста му генералния директор на Българското национално радио /БНР/ Светослав Костов.

Решението бе взето единодушно. Петимата членове на медийния регулатор гласуваха "за" без нито глас "въздържал се" или "против". Според състава на медийния регулатор Костов грубо е нарушил медийния закон, както и правото на хората по Конституция да бъдат информирани.

"Аз дадох своя глас за един човек, с дълъг стаж в радиото, който каза, че е приятелски приет и може да намери верния път към хората в радиото. Три месеца по-късно трябва да кажа гласно, че считам, че този човек не се справи с поверената му отг.оворност", заяви шефката на медийния съвет София Владимирова. Според нея въпросите, задавани през последните седмици, се сдобили с малко отговори, а СЕМ и до днес не знаела по каква точно причина "Хоризонт" не е звучал в продължение на пет часа на 13 септември, при положение, че проблеми с оптичния кабел не е имало.

"Аз продължавам да не разбирам какви действия е предприел генералният директор, за да овладее ситуацията? Каква е гаранцията, че това утре няма да се повтори?", добави Владимирова и обясни, че после нея ще питат медиите като шеф на СЕМ защо не си е свършила работата. Главното нарушение - хората били лишение от право на информация. "СЕМ трябва да поеме своята отговорност, за да спаси доверието в обществените медии", обобщи мотива си да гласува за предсрочното прекратяване шефката на СЕМ.

Бетина Жотева, която се въздържа на предишното заседание, днес гласува "за" с аргумента, че й е била достатъчна информацията от изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров. "Беше много тягостно изслушване. Допускам, че ще бъде още по-тягостно, ако прокуратурата образува досъдебно производство. Съжалявам, че с колегата Костов, избран преди три месеца, ще трябва да решаваме отношенията си в съда", добави Жотева. Галина Димитрова, другата въздържала се миналия път, сега също подкрепи предсрочното прекратяване на договора на Костов със СЕМ. По думите й съветниците му дали време да преодолее тази криза, но той не се възползвал от това.

До провеждането на нов избор на шеф на националното радио временно изпълняващ длъжността ще бъде досегашния шеф на "Архива" на радиото Антон Митов, обяви председателят на СЕМ София Владимирова. След три месеца СЕМ трябва да проведе конкурса за новия директор. Новият шеф Митов е баща на съдебния репортер Борис Митов, кадър на "Медиапул" и в момента на "Свободна Европа". Антон Митов е оглавявал и програма "Христо Ботев", минава за приближен до предишния директор на радиото Александър Велев.

Очаква се още днес и самият Костов да даде изявление пред медиите. На днешното заседание бе прочетено негово становище, изпратено до СЕМ.

В него Светослав Костов оспорва наличието на основание за предсрочно прекратяване на мандата му, излага съобръжения, че БНР разпространява, освен "Хоризонт", също така и програма "Христо Ботев", така че хората не са лишени от правото си на информация. Напомня още, че БНР информира и чрез регионални радиопрограми. Шефът на националното радио твърди още, че практически не е преустановявано доставянето на сигнала на "Хоризонт" и програмата е била достъпна чрез интернет страницата на БНР. Костов изтъква, че СЕМ не отчита факта, че три от предавателите са спрени за профилактика, а на територията на цялата страна сигналът не е спрян от БНР.