Сакскобургготски: Разочарованието е от ниската избирателна активност
Сакскобургготски: Разочарованието е от ниската избирателна активност / netinfo

Това, което много ме зарадва и с което се гордея, е, че нашата кампания остана чисто европейска по отношение на темите обществото спрямо Европа, спрямо Европейския парламент. Мисля, че тази роля беше много позитивна, защото търсим да медернизираме нашата общество, да излезем от дадени коловози и схеми. Надеждата ни беше повече хора да разберат смисъла на тези избори, не се сбъдна, но трябва да гледаме напред, по един позитивен начин ида се търсят решения за всяка една ситуация. Това каза лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски на пресконференция в НДК след края на изборния ден.

За коалирането с БСП и ДПС - това е коалицията, която допринесе за датата 1 януари ще ви припомния и мисля, че трябва да гледаме по един реалистичен начин, в контекста, а не да излизаме от кантекста, каза лидерът на НДСВ.

Мисля, че сме наясно всички, че става въпрос за избори за Европейски парламент, а в националния парламент пропорциите остават същите, каза Сакскобургготски на въпрос за промени в коалицията съобразно резултатите от изборите. Ето какво отговори той на въпрос на Дарик:

Господин Сакскобургготски, не се сбъднаха най-зловещите прогнози по отношение на вашия резултат, които сочеха, че няма да имате евродепутат в Страсбург и Брюксел. Вероятно очаквате и окончателните резултатите, за да видите имате ли шансове и за още. Бихте ли обаче употребил думата загуба, като говорите за резултата на НДСВ на този вот, като знаем какви бяха резултатите на парламентарните избори преди две години? И, ако позволите, още един въпрос: Очевидно има отлив от подкрепата за НДСВ Кого и какво, освен името на партията, трябва да бъде сменено на предстоящия конгрес на НДСВ само след дни, за да спре този отлив?

Мисля, че съжалението и разочарованието е от ниската активност. Мисля, че тя касае всички, не само НДСВ. Що се отнася до отлива, това е въпрос на избирателите, тук не е моментът да се обсъжда как, защо и какви други мерки ще се предприемат, а да се гледа на нещата по един спокоен, обективен начин и да се анализира в дълбочина.