С бюлетина без плик в прозрачна урна на вота за президент
С бюлетина без плик в прозрачна урна на вота за президент / netinfo

Единен регистър за издадените удостоверения за гласуване на друго място предвиждат промените в закона за избор на президент и вицепрезидент, внесени от депутати от БСП и НДСВ.

Целта на поправката е да бъдат избегнати случаите на многократно гласуване на един и същи избирател. Регистърът на удостоверенията за гласуване на друго място ще се води от общинската администрация. В него ще се вписва номерът на издаденото удостоверение, както и трите имена и ЕГН-то на лицето, на което е издадено. В регистъра се завежда и датата, и подписа на служителя, приел документа.

Избирателят, получил удостоверение за гласуване на друго място, е длъжен да декларира писмено, че ще гласува само веднъж. Промените в закона въвеждат още за първи път прозрачната урна, в която без плик ще се пуска интегралната бюлетина. За да е защитена тя от фалшификация, на гърба й ще се поставя печатът на съответната избирателна секция.

Под проектозакона не стоят подписите единствено на коалиционния партньор ДПС. Според запознати резервите на депутатите от Движението са провокирани от въвеждането на интегралната бюлетина, която би затруднила техните избиратели. Сред промените в закона за избор на президент и вицепрезидент е и изискването и интернет-сайтовете да спазват общите правила, валидни за останалите електронни медии.