Ромските квартали живеят в страх, сигнализираха от „Амалипе
Ромските квартали живеят в страх, сигнализираха от „Амалипе / Sofia Photo Agency, архив
Ромските квартали живеят в страх според „Амалипе"
45292
Ромските квартали живеят в страх според „Амалипе"
  • Ромските квартали живеят в страх според „Амалипе"

Да се гарантира сигурността на жителите в ромските квартали и възможността им да посещават училище и работа, както и да се наказва всеки опит за насаждане на етническа омраза - затова настояват представители на неправителствени и граждански организации в декларация до Народното събрание, Министерския съвет и президентството във връзка с конфликта в село Катуница и последвалото напрежение.

Събитията от последните дни доведоха до налагане на страх в ромските квартали и това засегна най-силно ромите, които живеят и работят извън гетата, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог „Амалипе". Организациите осъждат разгорялата се анти ромска кампания и настояват за предприемане на реални действия за интеграция на ромите.

Криминалният конфликт в село Катуница прерасна в конфликт, който се разпространява на етническа основа, и породи страх сред ромите, смята Деян Колев от организацията „Амалипе": „Това е една благоприятна среда, в която се пускат слухове, слуховете се приемат насериозно. Понастоящем хиляди ромски деца не посещават училище именно от страх и стотици роми не отиват на работа също поради страх".

Организациите настояват подсигуряване на нужната нормативна рамка за интеграция на ромите.

„Дълбоките причини за това, което се случва, лежат и в това, че от десетилетия, основно институциите, говорим всички за ромска интеграция, а реалните действия в тази насока са много малко", каза още Деян Колев.

По думите му у нас вече има успешни модели на интеграция в образованието и здравеопазването, които трябва да се приложат на национално ниво, и до няколко години сегашната тенденция ще се обърне.