Пред истинско водно бедствие са изправени в родопското село Косово
Пред истинско водно бедствие са изправени в родопското село Косово. Седми пореден ден вече жителите му са оставени без капка питейна вода. Причината е тежка авария на отвеждащия водопровод.

В дома на Венета Брук вода няма от сряда миналата седмица и семейството й само търси начин, за да се справи с кризисната ситуация. „Трудно ни е, защото сме с две малки деца”, казва тя.

Питейна вода тече по улицата в продължение на месеци в пернишки квартал (ВИДЕО)

Жителите на селото няколко пъти се опитвали да се свържат с аварийния телефон на ВиК дружеството. „Препратиха ме към Пловдив. От Пловдив към Асеновград. Там ми казаха, че нищо не знаят и само ме прехвърляха от инстанция на инстанция”, разказва още Венета Брук.

В селото, в което до преди година хората се брояха на пръсти, сега почти във всяка къща има хора, преселили се от големите градове, за да се изолират от коронавируса. В Косово няма магазин от който да си купят минирелна вода. Най-близкият е на 6 километра от селото, предава NOVA.

„Поне една водоноска да ни бяха предоставили, с която хората без автомобил да имат достъп до някаква вода”, казва една от живеещите в селото. В селото има и 6 къщи за гости, които ще трябва да отменят резервациите.

От ВиК обясниха, че авариите в района са две и то в труднодостъпна местност. Преди ден отстранили едната, но минути по-късно основният водопровод аварирал на друго място.
„Има авария и запушване на водопровода.

То е причинено от кореновите системи на дърветата”, заяви Антон Гълъбов - гл.инж. на ВиК-Пловдив. Уверението на ВиК дружеството е до късно вечерта аварията да бъде отстранена и в селото да има вода.
nova.bg