Родителите на натровените в София 18 деца без претенции
Родителите на натровените в София 18 деца без претенции / снимка: Sofia Photo Agency

Нито един родител на натровените в края на миналия месец 18 деца в 11-та детска градина в столичния квартал „Лозенец" не е повдигнал обвинение към детското заведение или общината. Това каза за „Дарик" заместник-кметът по образование и култура Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че още не е приключила полицейската проверка за инцидента. В същото време приключилата вече общинска инспекция по случая е показала занижен контрол, заради което директорката Даниела Иванова ще бъде наказана със „забележка". От своя страна тя трябва да реши какви да са наказанията за двете учителки, които са отговаряли за децата, но са напускали стаята.

Ето какво още каза Фандъкова за Дарик:

И двете учителки в своите обяснения твърдят, че са напускали групата. Това е неправомерно. На директора ще бъде наложена санкция по Кодекса на труда „забележка”.

Вината на директора каква е, че все пак отнася наказание „забележка”?

Директорът също така носи отговорност и за живота и здравето на децата, дотолкова доколкото е длъжна да издаде съответните документи и инструкции, да запознае с тях колегията и от друга страна да упражни контрол. Директорът е предприел съответните мерки, когато е имало жалба от страна на родителите спрямо едната от възпитателките. Тя е наказвана с предупреждение за уволнение. Учителката в момента е в болнични.

Можем ли да очакваме, че тя ще бъде уволнена, след като веднъж вече е предупреждавана?



Това е решение, което трябва да вземе директорката на градината. Тя е работодател на двете учителки.