Решават през есента за Единната информационна система срещу престъпността
Решават през есента за Единната информационна система срещу престъпността / netinfo

От началото на годината Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е образувал шест дисциплинарни производства, четири от тях са приключили с уволнение. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева. Според нея дисциплинарната практика в нейното ведомство става все по-сериозна.

Тачева обяви, че най-вероятно през октомври тази година ще се реши дали и как ще продължи въвеждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността. Ако се реши процесът по въвеждането й да спре, ще се възприеме европейският модел на децентрализиране на информация. Правосъдният министър отново призна, че в момента само две ведомства са съвместими със системата, а МВР, съдът и прокуратурата нямат съвместимост със системата.

Тачева съобщи още, че се обсъждат няколко идеи за мястото на следствието. Според едната то трябва да премине към прокуратурата. Друга идея поставя следствието към прокуратурата. България е сред първенците по брой дела на глава на населението в заведени срещу нея в съда за правата на човека в Страсбург, обяви още министърът на правосъдието Миглена Тачева.