Ректорът на СУ награди студенти по случай 24 май
Ректорът на СУ награди студенти по случай 24 май / netinfo
11 века след делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, днес преподавателите на Софийския университет и нашите колеги от реномираните висши учебни заведения мислим как да издържаме университета. Това е предизвикателство за строителството на нацията. Това каза ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски” професор Боян Биолчев на церемония по случай Деня на българската наука и култура и славянската писменост.

Ние сме съотговорни, нашата вина сигурно съществува, каза още Биолчев. Пред президента на страната Георги Първанов, министъра на образованието Даниел Вълчев, деканите на факултетите в Университета, преподаватели и студенти, ректорът на „Свети Климент Охридски” изрази огорчение от факта, че държавата няма средства за образование. Необходимо е обединение и осъзнаване, че съвременното общество не може да се развива без интелект, категоричен бе професор Боян Биолчев. Той даде за пример големите български държавници Борис I и Симеон Велики, които не само са подпомагали учениците на Кирил и Методий, но са изградили от нулата съвсем нова образователна система. Винаги съм се питал дали те са имали достатъчно средства за това, отправи риторичен въпрос към присъстващите ректора на най-старото висше училище у нас.

По време на церемонията в аулата на Университета, бяха наградени двама студенти, спечелили конкурса за стихотворение и разказ. Наградените Васил Балев от Факултета по славянски филологии и Бранимир Събев от Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов, получиха грамоти и парични награди.