Реимунизациите на деца у нас отново са спрени
Реимунизациите на деца у нас отново са спрени / Thinkstock/Getty Images
Реимунизациите на деца у нас отново са спрени
79402
Реимунизациите на деца у нас отново са спрени
  • Реимунизациите на деца у нас отново са спрени

По-малко от година след поредния проблем с ваксините за деца, се оказва, че реимунизациите у нас отново са спрени. Причината била, че нямало достатъчно количества ваксини, тъй като фирмите, които ги доставят, не са се явили на обществените поръчки за такива.

От здравното министерство съобщиха за Дарик, че наличността, с която страната ни разполага, ще стигне за два месеца, до когато се надяват проблемът да е решен.

Фирмите, които трябва да осигуряват ваксините за децата, не желаят да участват в обществените поръчки у нас, посочи Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”.

„Имаше преди месец обществена поръчка, на която не се яви никой. И трябваше да се премине към пряко договаряне. До преди 4-5 дни нямаше обявен такова. За мен лично е притеснително, когато фирмите, ангажирани в осигуряване здравето на децата чрез ваксини, не участват в обществени поръчки. Те трябва да имат някакво основание, което да кажат и официално”, обясни Георгиева.

Проблемът си има логично обяснение и то е, че Здравното министерство прави краткосрочни поръчки за ваксини, смята доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас.

„Дадохме предложение как да се промени тръжната процедура, как да се правят заявки за няколко години напред ваксините и да се предвиждат повече като се заявяват. Защото България е много малък пазар и принципно тези производители, които снабдяват всички държави по света, трябва няколко години преди това да им бъде заявено какво се очаква. Само че никой ясно не се напъна да ни чуе”, коментира доц. Киров. 

От Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче призоваха здравния министър д-р Петър Москов „да се откъсне за малко от промените в Закона за здравното осигуряване и да обърне внимание на българските деца”.

От Здравното министерство посочват, че имаме ваксини за имунизации за два месеца напред, но, за да стигнат те, са спрени реимунизациите. Пред Дарик от ведомството добавиха, че до две седмици трябва да се обяви нова обществена поръчка и ако не се яви производител, ще се мине към директно договаряне.