Референдумът във Видин приключи с по-малко 51% активност при гласуването
Референдумът във Видин приключи с по-малко 51% активност при гласуването / снимкa: DarikNews

Не повече от 36 процента са жителите на Видин и общината, които са гласували на днешния референдум, за да отговарят на въпроса "Да инициира ли община Видин процедура по създаване на Висше учебно заведение на територията на град Видин", сочат неофициалните резултати от 20.30 часа.

 

Това означава, че видинчани са проявили незаинтересованост и допитването е невалидно. За да бъде признат за валиден, на вота трябва да гласуват повече от 51 процента от общо 68 000 жители на общината.

 

За гласуването бяха похарчени гласуваните от Общинския съвет 40 780 лева за провеждането на референдума във Видин. Разяснителната кампания струваше на общинския бюджет 6000 лева.

 

Проектът за изграждане на Евро-Швейцарски технически университет във Видин не получи акредитация, въпреки внесените документи в Националната агенция за оценяване и акредитация на два пъти през 2006 и 2008 година. В мотивите за отказа бяха посочени липса на преподаватели, лаборатория и собствена сграда и недостатъчна обществена значимост от този проект.

 

Официалните резултати от гласуването ще бъдат представени на пресконференция на 27 април от кмета Румен Видов.