военен
военен / БГНЕС, архив
Редник загина след като се простреля с картечница
94699
Редник загина след като се простреля с картечница
  • Редник загина след като се простреля с картечница
Редник от състава на Сухопътните войски е починал при инцидент по време на учебни стрелби на полигон Сливница. Той се е прострелял с картечница в бедрото. Оказана му е първа помощ и е транспортиран с линейка към Военно-медицинска академия (ВМА) в София. По пътя обаче лекарите са констатирали смъртта му.
 
Около 12.30 ч. на полигон Сливница по време на провеждането на планирано занятие по огнева подготовка се е прострелял редник І клас Николай Николаев Тошев, съобщиха от Министерство на отбраната.
 
Инцидентът е станал след приключване на занятието с картечница "Браунинг" от въоръжението на бойна бронирана машина "Гардиан". След извършване на проверка на оръжието и доклад, че оръжието е изпразнено започва подготовка за транспортиране на картечницата.
 
В този момент се произвежда изстрел, в резултат на който редник Тошев е тежко ранен в лявото бедро. Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА-Пловдив, който осигурява стрелбите. Пострадалият е транспортиран с линейка към Военно-медицинска академия-София. По време на пътуването лекарският екип е констатирал смъртта на  редник Тошев.

 Веднага след получаване на съобщение за инцидента, на място е заминал разширен разследващ екип начело с дежурния военен прокурор, дежурния военен следовател и служители на Военна полиция. По случая се извършват съответните процесуално-следствени действия, образувано е досъдебно производство.
 
Редник Николай Николаев Тошев е роден на 30 юни 1986 г. в Благоевград. На служба в Българската армия е от 20 март 2017 г.
 
На 1 юни 2017 г. в Център за подготовка на специалисти-Сливен е придобил военно-отчетна специалност мерач-оператор на бойна бронирана машина "Гардиан".