/ iStock/Getty Images
Връщането на третия мандат от БСП нереализиран и очакването на дата за служебен кабинет и предсрочни избори изнерви и напрегна обстановката в Народното събрание. Партиите започнаха да си разменят взаимни обвинения кой на кого е патерица и кой е виновен повече за създалата се ситуация в държавата.

Още от сутринта напрежението се нажежи между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев при връщане на нереализирания трети мандат.

„Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаос в енергетиката“, заяви държавният глава и допълни: „Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалните системи, е най-тежкото наследство на това правителство“.

"Призовавам Народното събрание да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица", посочи още Радев.

След срещата лидерът на социалистите Корнелия Нинова направи коментар и пред медиите. 

"Първо, президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той самият създаде основната партия в него - "Продължаваме Промяната". Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не ни дадоха и дори 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство", каза Нинова.

"Второ, по отношение на критиката за енергетиката - БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Още миналата седмица алармирах в парламента колко е тежък случаят с избора на председател на КЕВР. Никой не ми повярва. Последваха упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата, за да стоим още една седмица в креслата си. Една седмица по-късно всички разбраха тежестта на въпроса. Така че не приемаме критиката на президента към БСП за това, че оставяме хаос. Препоръчваме му да обърне тази критика към ИТН, чийто министър на енергетиката те са излъчили. ИТН и Слави Трифонов са си излъчили министър на енергетиката, решенията в енергетиката се взимат от него", допълни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова призова държавния глава да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които ще се справят с проблемите.

„Готвим се за избори и ние имаме с какво да влезем в тези избори. Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри”, обясни тя.

"Готови сме за избори от деня на предишните. Колкото по-бързо отидем на избори, толкова по-добре. 2 октомври е първата възможна дата. Не трябва да има никакво бавене", каза и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Заговорът за сваляне на правителството беше между Корнелия Нинова и Кирил Петков, коментира той.

"Щом и ние, и г-н Радев имаме сходна оценка за това правителство, означава, че то не се е справило. Не сме ние тези, които ще носят отговорност, че не се е справил с работата си, макар че някои от тях изглеждат, че нямат 18 години", подчерта Биков.

"Това правителство го свали арестът на Бойко Борисов. Тогава стана ясно, че имаме работа с хора, които правят необясними действия. Започнаха да пишат програма, след като подадоха оставка и всякакви други абсурди, за които ГЕРБ няма заслуга", заяви още Тома Биков.

"БСП е патерица на "Възраждане. С всеки един ход в управлението, те разочароват изключително много своите избиратели, които намират именно във "Възраждане" алтернатива" - така Костадин Костадинов коментира въпроса дали политическата му формация се е превърнала в "патерица на ГЕРБ", след като двете партии гласуваха против в дневния ред на парламента да влезе точка за гласуване на управленската 6-месечна програма на БСП, която според Корнелия Нинова трябваше да послужи за основа на преговорите за нов кабинет.

"Всички, които сега твърдят, че изборите нищо няма да променят, ще се сблъскат с една много сурова реалност на 2 октовмри. България няма да е същата след 2 октомври. Предстои пречистване на българския политически елит", посочи той.

„Гласувахме против поради две причини. Първо – защото не е законно. НС няма процедура, с която да гласува законодателна програма за месеци напред. То гласува законодателна програма за седмица напред”, заяви Костадинов.

„Второ – тази законодателна програма беше писана очевидно в 12 без 5, на коляно. Не знам кой я е писал, но нещата, които се предлагат в нея – можеха досега да бъдат осъществени, нищо от това не се случи обаче. Очевидно е, че говорим за един елементарен и пропаганден ход”, посочи той.

Не закъсня и реакцията от социалистите и отговорът им към Костадинов. 

От вчера евроатлантическата коалиция в този парламент се разшири - тя се състои от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание депутатът от парламентарната група на „БСП за България“ Александър Симов.

„Възраждане“ вчера подкрепиха допълнението и изменението на договора за самолетите F-16, твърди депутатът. Тези, които направиха политическа кариера, говорейки, че са партия срещу НАТО, говорейки че мислят за интересите на народа, всъщност станаха част от евроатлантическата коалиция, коментира той.

„Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, която се вади от чекмеджето, когато ГЕРБ закъсат за гласове и трябва да се подкрепи нещо важно“, заяви Симов. Според него това поставя въпроса и за моралния образ на лидера на „Възраждане“ – Костадин Костадинов. 

„Аз си спомням как само до преди няколко години той висеше на „Позитано“ с горещите молби да бъде издигнат за кмет на София и като не стана това, очевидно е решил, че евроатлантическото русло е много по-удобно за него“, разказа депутатът от „БСП за България“.

От БСП отново са се увлекли във волни съчинения, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание. Коментарът му бе във връзка с изказването на Симов относно ратифицирането на международен договор за самолетите F-16 Block 70.

"Има едно предложение, което ние сме гласували „за“, и то е на председателя на Комисията по отбрана – Атанас Зафиров от БСП", посочи Костадинов. По думите му предложението е "да не се дава възможност на министъра на отбраната самостоятелно, без решение на парламента, да променя каквито и да било параметри по договора с F-16". 

Костадинов твърди, че „Възраждане“ са гласували и само редакционни поправки – за името на законопроекта за ратификация и за наименованието на преходните и заключителни разпоредби. "Няма смисъл да коментираме безсилието и отчаянието на нашата патерица – БСП има много сериозен проблем в момента, защото, най-вероятно, няма да влезе в следващия парламент", каза още той. 

Костадинов припомни, че е бил кандидат за кмет на Варна и не е бил подкрепен от социалистите. Лидерът на „Възраждане“ твърди, че морската столица е единственият град, в който на балотаж БСП не е подкрепила кандидата срещу ГЕРБ.

След брифинга на лидера на „Възраждане“ в кулоарите на парламента Александър Симов отново показа разпечатка от гласуването относно F-16. Депутатът от БСП твърди, че от партията на Костадинов са гласували за „заглавието на меморандума на F-16“ и за „член първи – ратификацията“. „Ратифицирането те са го подкрепили за самолетите F-16“, каза Симов. „Това не е война, искаме избирателите ясно да знаят за кого или като подкрепят „Възраждане“ – кого точно подкрепят“, каза социалистът.

Междувременно обвинения за кворума, пък, полетяха от ИТН към БСП. 

“Нямаме кворум, защото депутати от БСП не влязоха, сега законът за КПКОНПИ няма да мине на първо четене“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Той добави, че в последните дни много партии са се упражнявали върху ИТН, най-вече ПП и БСП. “Хубаво е да се отбелязва лицемерието в този парламент, хора излизат на трибуната и лъжат”, каза той.

Йорданов лаконично заяви, че е щастлив, че ПП имат за партньор БСП, за да видят с какви хора работят.

Станислав Балабанов от ИТН заяви от своя страна, че борците срещу корупцията БСП са решили да счупят кворума и затова няма да може да се разгледа антикорупционния закон.

Той добави, че по време на преговорите с тях не се е разговаряло за постове и позиции, но от записа на ДБ се вижда точно обратното.

"Когато беше предложена програмата вчера с ясни срокове, те гласуваха против. Тях ги е страх от борбата с корупцията, те не искат нито Бойко Рашков за председател, нито закона за противодействие реално да влезе в сила". Това им отговори Георги Свиленски и заяви, че антикорупционният закон не може да бъде приет за 8 часа.

“Тези хора не се ли научиха за една година как функционира парламентът и колко време трябва да се приеме един закон. Няма как да бъде приет законът за антикорупцията за 8 часа”, каза Свиленски.

Той посочи, че отдавна се е работило за сваляне на правителството. “За сваляне на правителството се работи от много време, освен партиите традиционна опозиция. ИТН с ГЕРБ, ДПС и Възраждане хвърлиха държавата в хаос вчера и избори”, каза още той.