Депутатите одобриха предложението бившият председател Иван Иванов на КЕВР да продължи да изпълнява функциите на председател на енергийния регулатор до встъпването в длъжност на нов ръководител.

Бившият председател на КЕВР Иван Иванов: Не очаквам отново да стана ръководител на регулатора

Това се наложи след като Конституционния съд постанови, че изборът на Станислав Тодоров за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е незаконен

Така автоматично на поста се възстановява предходният председател на регулатора, но това не можеше да стане без изричното решение на парламента.

От общо 142 гласували, "за" решението бяха 132 депутати, двама бяха "против", а осем души се "въздържаха".

Гласуването беше предхождано от разгорещена дискусия.

От "БСП за България" обявиха, че няма да участват в него, а "Възраждане" заявиха, че ще се въздържат. От ИТН обвиниха Лена Бориславова за "нелепата ситуация" с регулатора.

"Не искаме да върнем Иван Иванов в КЕВР. Това се случва по силата на решението на Конституционния съд и по силата на некомпетентността на управляващата коалиция. Отивайки на избори, няма как да оставим КЕВР без председател", заяви народният представител от „Има такъв народ” Ива Митева, цитирана от БТА.

Николай Ангов от "Продължаваме Промяната" я репликира: "Подменихте вота на избирателите и не защитихте това, за което са ви избрали, така че няма какво да ни говорите на нас за коалиционна култура". Той коментира, че предложението, макар и недоизкусурено, по принцип е давало решение и с твърде лека ръка е било отхвърлено. 

"Започнахме с противоконституционен акт, завършваме с противоконституционен акт", каза още Митева от парламентарната трибуна в един от последните работни дни на 47-ото Народно събрание.

"Вашето време свърши, но това не означава, че нямате право да се кандидатирате още веднъж, но по-обучени, опитни", обърна се Рамадан Аталай от ДПС към управляващите. Той призова за подкрепа на решението, за да въведе ред в енергетиката.

Съдът: Изборът на шефа на КЕВР е противоконституционен

Борислав Гуцанов от левицата коментира, че от БСП са предложили трайно решение и една законодателна програма, която е включвала и избор на председател на КЕВР. Смятаме, че това беше правилният път, затова днес няма да участваме в това гласуване и няма да подкрепим такова искане, заяви той.

"Попаднахме в тази нелепа ситуация, заради Лена Бориславова, това е истината", заяви председателят на ПГ на ИТН. Тошко Йорданов описа хронологията на приемане на решението, като акцентира върху намесата на началника на политическия кабинет на премиера - Лена Бориславова, която се е обаждала на Ива Митева. "Взехме решение под мое давление да се подкрепи предложението в името на коалиционното съгласие", призна Йорданов. И добави, че, ако не се съгласиш с коалиционния партньор, те обявяват за враг. По думите му Бориславова е слаб юрист, а цялото Народно събрание е в нелепата ситуация да уреди последиците от решението на КС. "Ние го натворихме - ние от ИТН "с тъпото си коалиционно съгласие" и Лена Бориславова с некомпетентността си", заключи Тошко Йорданов.

Росица Киров от ПГ на ГЕРБ-СДС коментира, че предложеното решение може би не е правно необходимо, но дава спокойствие КЕВР да изпълнява функциите си до избор на нов председател. Тя определи като правен абсурд предложението да се направи бързо изменение в Закона за енергетиката, за да се даде право на останалите четири члена да си избират помежду си председател.

"Всички ваши предложения, г-жо Кирова, бяха или една динена кора, която вие подавате, ние да се хлъзнем, или опит да се саботира управлението и после да се каже, че то не работи, или опит да се вкара стрес в управлението, или да се свали правителството, репликира я Искрен Митев от ПП.

Междувременно президентът Румен Радев призова депутатите да намерят решение на проблема с КЕВР до края на тази седмица.

Така държавният глава отговори на въпрос на Корнелия Нинова дали смята да удължи живота на 47-ия парламент, след като левицата върна папката с неизпълнения мандат.

Очаквайте още подробности!