Напрежение и взаимни обвинения между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев заради „хаос в енергетиката“ и КЕВР
Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаос в енергетиката. Това заяви президентът Румен Радев след като „БСП за България“ върна на държавния глава неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-мо Народно събрание. 

„Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалните системи, е най-тежкото наследство на това правителство“, каза Радев. 

"Ние положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР. Дори предложихме на трите партии, с които преговаряхме, да удължим срока на работа на парламента, за да може легитимно да бъде избран председател на КЕВР. Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежки месеци", заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова и попита президента дали има намерение да удължи работата на парламента, за да се реши този проблем. 

"Призовавам Народното събрание да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица", отговори й Румен Радев. 

След срещата лидерът на социалистите Корнелия Нинова направи коментар и пред медиите.

"Първо, президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той самият създаде основната партия в него - "Продължаваме Промяната". Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не ни дадоха и дори 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство", каза Нинова. 

"Второ, по отношение на критиката за енергетиката - БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Още миналата седмица алармирах в парламента колко е тежък случаят с избора на председател на КЕВР. Никой не ми повярва. Последвапа упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата, за да стоим още една седмица в креслата си. Една седмица по-късно всички разбраха тежестта на въпроса. Така че не приемаме критиката на президента към БСП за това, че оставяме хаос. Препоръчваме му да обърне тази критика към ИТН, чийто министър на енергетиката те са излъчили. ИТН и Слави трифонов са си излъчили министър на енергетиката, решенията в енергетиката се взимат от него", допълни лидерът на БСП. 

Корнелия Нинова призова държавния глава да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които ще се справят с проблемите.

„Готвим се за избори и ние имаме с какво да влезем в тези избори. Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри”, обясни тя. 

Относно състава на бъдещия служебен кабинет, Нинова каза: "Президентът вероятно ще вземе наши представители в служебния кабинет зад гърба ни, никой не се е обръщал официално. Да се знае, че БСП не участва в служебния кабинет".

„Не съжалявам, че издигнахме Румен Радев за президент. Аз го издигнах персонално. Той дължи двата си мандата, първия особено, на БСП. Гражданите да оценят неговата работа като президент”, каза още Нинова.