Разделното сметосъбиране трудно набира скорост
Разделното сметосъбиране трудно набира скорост / netinfo
Девет милиона лева ще инвестира през тази година най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки у нас – „Екобулпак“. Средствата ще бъдат насочени основно към изграждане на площадки за сепариране на опаковките, закупуване на нови контейнери и камиони. Това каза изпълнителният директор на „Екобулпак“ Видьо Видев.

„Разделното сметосъбиране трудно набира скорост, но има потенциал. Организацията е събрала и рециклирала 28% повече отпадъци от годишния си план”, отчете прокуристът на компанията Милен Димитров.

До края на годината „Екобулпак“ планира да пусне в експлоатация между пет и седем площадки за сепариране на отпадъците от опаковки. Приоритет в инвестиционната програма е и закупуване на сортировъчна инсталация за стъкло. През миналата година организацията е оползотворила близо 50 хиляди тона опаковки и е обхванала 784 хиляди души, при договорени с екоминистерството 630 хиляди.

Между 40 и 50% от отпадъците в контейнерите за разделно събиране в София са годни за преработка, докато в малките общини този процент достига 65, отчетоха от „Екобулпак“. Основната причина за трудностите пред системата за разделно събиране, е липсата на стимули за хората, които изхвърлят разделно боклука си, както и санкции за онези от гражданите, които хвърлят отпадъци около контейнерите и дори през прозорците. Необходим е и по-строг контрол върху фирмите, които произвеждат или внасят опаковани стоки, но не плащат за оползотворяването на отпадъците, тъй като това е нелоялна конкуренция спрямо добросъвестните фирми.

„Екобулпак“ е потърсила съдействие от екоминистерството и планира да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията заради проблеми със сключване на договори в някои градове на страната. Някои концесионери по чистотата възпрепятстват сключването на договори с оползотворяващи организации, тъй като се опасяват, че ако количеството на отпадъците в съответния град бъде намалено, то и техните концесионни възнаграждения също ще намалеят.