Расте броят на сигналите за мъртви делфини по Южното Черноморие
Расте броят на сигналите за мъртви делфини по Южното Черноморие / снимка: Impact Press Group

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас са извършили проверки по сигналите за мъртви делфини край къмпинг "Корал" и в местността "Буджака" в Созопол. Това съобщи на сайта си екоминистерството, позовавайки се на информация от РИОСВ-Бургас.

Проверките са извършени съвместно с ветеринар от областната дирекция по безопасност на храните, със служители на община Царево и Районното управление "Полиция"-Царево.

Установено е, че намереният край къмпинг "Корал" делфин е от вида афала, едър, с дължина 2.20 м, в силно напреднал стадий на разлагане. По тялото са установени повърхностни плитки наранявания. Заключението на експертите е, че няма видими външни следи от насилствена смърт.

Намереният в Созопол делфин, вероятно афала, с размери около 1.60 м, е силно разложен, без следи от външни наранявания.

Данните по двата случая са предадени по компетентност на органите на МВР.

Броят на сигналите за мъртви делфини по Южното Черноморие се увеличава. През юли постъпилите в РИОСВ-Бургас сигнали са 23, като преобладават тези за екземпляри от вида афала. Общият брой на намерените мъртви делфини от началото на годината е 59. През 2011 г. броят на мъртвите делфини е бил 21.

РИОСВ-Бургас има задължения да констатира вида и състоянието на намерените екземпляри и да информира МОСВ. Министерството поддържа наблюдение на защитените морски бозайници с цел актуализиране на информацията за изхвърлени на брега или уловени в рибарски мрежи делфини, допълва БТА.

В България националната информационна мрежа функционира системно от 2006 г., поддържа се активно от Института по рибни ресурси във Варна, със съвместните усилия на регионалните инспекции в Бургас и във Варна, и екосдружението "Зелени Балкани".

В края на юни, на среща на черноморските страни по Споразумението за опазване на китоподобните бозайници ACCOBAMS, бяха обсъдени причините за увеличения брой изхвърлени на брега мъртви китоподобни по българското крайбрежие, припомнят от МОСВ.

Чуждестранни учени, специалисти по делфините, уточниха, че поради тежките климатични условия през изминалата зима има промяна в морските течения, която води до увеличаване на броя на изхвърлените на брега китоподобни, не само по българското Черноморско крайбрежие, но и по турското, румънското и грузинското.

Всичките морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

Предвидените в Закона за биологичното разнообразие административни наказания за посегателство срещу делфини са от 100 до 5000 лева - за физическо лице, и от 500 до 10 000 лева - за юридически лица.

Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.