Само легитимният парламент може да излъчи устойчиво и добре работещо правителство, и да се започне демонтажът на порочния управленски модел. Това каза президентът Румен Радев на днешната си среща с представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Разговорът е част от започналите консултации по инициатива на президента за прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори.

За нас е изключително важно в резултат на тези консултации да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да има нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент.

Знам, че вече имате становище на Обществения съвет, подадено и към Народното събрание. За нас ще бъде интересно да чуем мотивите за предложенията ви, и не само за здравните мерки - трябва да направим така, че да има доверие и в машинното гласуване, отбеляза президентът на срещата. Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините, каза Радев и добави, че биха желали да чуят препоръките на Обществения съвет как да бъде постигната и тази цел.

Борисов: Президентът да не си играе с етническата карта (ВИДЕО)

Държавният глава посочи, че заедно с вицепрезидента Йотова са започнали тези консултации за намиране на най-рационалния начин и за предизборна кампания, и за провеждане на парламентарните избори, които да гарантират правото на вот на всички българи у нас и зад граница, в тази сложна пандемична обстановка, като в същото време гарантират и здравето на хората.

По-късно днес президентът ще разговаря с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.
БТА