Бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз. България подкрепя усилията на държавното ръководство и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължаване на реформите, за укрепване на институциите, за съдебна реформа, борба с престъпността и с корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с косовската си колега Вьоса Османи-Садриу, която е на официално посещение у нас. 

Българският държавен глава посрещна на пл. „Св. Ал. Невски“ президента на Косово с официална церемония. Двамата президенти проведоха среща на „четири очи“, след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.  

Президентите на България и Косово Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу
Президентство, пресцентър

Европейската интеграция на Република Косово е фактор за утвърждаване на стабилността, сигурността и мира на Западните Балкани и ще даде позитивен знак за целия регион, каза Румен Радев по време на пленарните разговори с Вьоса Османи-Садриу. Държавният глава посочи, че страната ни ще продължи да оказва техническа и политическа подкрепа в европейския път на Косово. България винаги е била сред най-силните поддръжници и основен двигател на европейската перспектива на Западните Балкани. В тази насока ние започнахме да оказваме подкрепа на Косово още през 2008 г., когато България беше една от първите държави, признали независимостта на страната, заяви Румен Радев. 

Президентите на България и Косово Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу
Президентство, пресцентър

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи активно за задълбочаване на ангажираността на ЕС към Западните Балкани, в това число за преодоляване на енергийната криза и за стимулиране на обществено-икономическото развитие в региона. „Очакваме страните от региона да докажат в непрекъснат процес своята ангажираност с ценностите на ЕС, които се градят на основата на принципите за включване, за добросъседство и за равни условия“, допълни президентът Радев. Той приветства усилията на държавното ръководство на Република Косово в диалога с Република Сърбия. „Вярваме, че с посредничеството на ЕС и усилията на двете страни ще се намери всеобхватно, правнообвързващо споразумение, което да гарантира стабилност на нашия регион и да неутрализира периодичната ескалация на напрежение между двете страни“, заяви Румен Радев и допълни, че споразумението от 23 ноември т. г. е позитивна стъпка в тази насока. 

Президентите на България и Косово Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу
Президентство, пресцентър

По време на пленарните разговори Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу обсъдиха перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Косово в икономиката, енергетиката, транспорта, културата, образованието, сигурността. В кратки срокове ще бъде съставена работна група, която да уточни възможностите България да изнася електричество за Косово. Във връзка с енергийната криза благодарение на усилията на страната ни ЕС активира механизма за макрофинансова помощ, която обхваща не само Република Северна Македония, а целия регион на Западните Балкани. 

Акцент в разговорите беше поставен и върху българската общност в Република Косово и усилията на страната за развитие на мултиетническо общество. Президентът Румен Радев изрази очакване в изпълнение на препоръките от решенията на Европейския парламент от юли тази година, базирани на доклада на ЕК от 2021 г., гражданите на Косово с изявено българско самосъзнание и идентичност да получат равни възможности и практически гаранции за упражняване на гражданските си права чрез подходящи законови и конституционни механизми. В тази насока Вьоса Османи-Садриу заяви ангажимента на институциите в Косово за тясно сътрудничество с българската държава и с общността ни.  

Президентът Радев изрази очакване на предстоящото заседание на Съвета на ЕС Косово да получи подкрепа за визова либерализация. „България подкрепя и усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, защото това е сигурен начин за задълбочаване на интеграцията на Косово в европейските структури, както и за укрепване на демократичните процеси, на върховенството на правото и на защита на човешките права“, посочи българският държавен глава.

Президентите на България и Косово Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу
Президентство, пресцентър

От своя страна, Вьоса Османи-Садриу заяви, че за Косово България е съюзник, партньор и приятел. Тя благодари за подкрепата на България за членство в различни международни и регионални формати и организации. До края на годината Косово ще подаде молба за членство в ЕС. „Разчитаме на подкрепата на България и се надяваме, че страната ви ще ни помогне да убедим и други европейски държави, че Косово подкрепя европейските ценности“, заяви Вьоса Османи-Садриу. Тя посочи, че решенията, взимани в Европа, следва да подпомогнат по-бързото присъединяване на държавите въз основа на собствения им принос. Това ще помогне да избегнем външна, недобронамерена намеса, която да дестабилизира Европа, заяви Вьоса Османи-Садриу.

На церемония в Гербовата зала днес Вьоса Османи-Садриу връчи почетен медал на президента на Република Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието е за приноса на военнослужещите ни към мира и стабилността в Косово. Медалът получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.  „В най-тежките и тъмните времена на нашата история, България винаги е била до нас“, каза Османи-Садриу на церемонията и изрази благодарност към българския народ и към военнослужещите. България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността, стабилността и мира в нашия регион, каза Румен Радев на церемонията и допълни, че българските въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Косово.

Служебният министър-председател Гълъб Донев също проведе среща с президента на Република Косово. В хода на разговора премиерът Донев и президентът Османи-Садриу обсъдиха потенциала за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Във фокуса на срещата в Министерския съвет беше сътрудничеството в енергийната сфера и готовността на България да обсъди конкретните възможности да подпомогне Република Косово относно доставките на електроенергия. В контекста на актуалните предизвикателства пред европейската енергийна сигурност, премиерът Гълъб Донев акцентира върху стремежа на страната ни да задълбочава успешното сътрудничество със съседните и партньорски държави в енергийния сектор, включително в изпълнение на ключови стратегически инфраструктурни инициативи на Европейския съюз за диверсификация на енергийните доставки за региона.

Гълъб Донев и президентът на Косово
БТА