Първият Спартан за родните ВВС идва неокомплектован
Първият Спартан за родните ВВС идва неокомплектован / netinfo

Първият транспортен самолет „Спартан” за Военновъздушните сили на България ще пристигне в София на 5 ноември. Машината ще лети до пролетта с липси в оборудването си. Това каза командващият на въоръжените сили ген. лейт.  Симеон Симеонов.

Пет транспортни самолета „Спартан” ще получи страната ни по договор на военното министерство с италианския концерн „Алениа Аеронавтика”. Първият, който ще кацне в София след месец, ще бъде без лебедка, цифрова карта и очила за нощно виждане. „До пролетта тези части ще бъдат осигурени и за тях ще се плати, след като бъдат монтирани на самолета. Но няма проблем самолетите да изпълняват задачите си и без тях”, каза ген. лейт. Симеон Симеонов.

Той допълни, че до няколко дни се очаква да пристигне шестият хеликоптер „Кугър” по договора с „Юрокоптер”. Според документа нашите военновъздушни сили трябва да получат 12 такива хеликоптера. Командващият военновъздушните войски призна, че първите три такива хеликоптера са били доставени с теч в карбоновите втулки, като след това са били оправени. За натовските машини предстои изграждане на хангар на летище „Крумово”.

Ген. лейт. Симеонов подчерта, че вертолетите Ми-24 имат бъдеще. „Те са много добри машини, доказали са се, просто трябва да бъдат модернизират по стандартите на НАТО”, каза той, но не се ангажира кога ще започне процедурата по модернизацията.

По повод празника на Военновъздушните сили 16 октомври командващият войските подчерта, че има достатъчно пилоти І клас, а новите попълнения в този клас квалификация са 20 и че войските могат да осигурят защитата на въздушните граници на страната.